6.7.2021

Η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

 Η έκθεση παρατείνεται έως τις 17/01/2022  



Η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ»
στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Άνοιξε για το κοινό η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ», που παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Στην παρουσίαση της έκθεσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει μοναδικά κειμήλια που αναδεικνύουν τον ρόλο του ελληνικού ναυτικού στην Επανάσταση και αποτυπώνουν τη συμβολή της Χίου στον Αγώνα. Εκπροσωπώντας το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Στην εκδήλωση παρέστη και ο κ. Andrew Panzures, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

 
 Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στην έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ».

H έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου παρουσιάζει την πορεία προς την έναρξη της Επανάστασης, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, φωτίζοντας ειδικότερα τη συνεισφορά του ναυτικού σε αυτήν. Παράλληλα, αναδεικνύει πτυχές της τοπικής ιστορίας. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει η καταστροφή της Χίου, αλλά και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, γεγονότα δραματικά που ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κινήματος του Φιλελληνισμού. Η έκθεση ολοκληρώνεται με αναφορές στην ενσωμάτωση της Χίου στο ελληνικό κράτος, μόλις το 1912.

Η Χίος εγγράφεται στην ιστορία του Αγώνα ήδη από τα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μέσω της συμβολής σημαντικών λόγιων, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Αντώνιος Κορωνιός, ο οποίος μοιράστηκε τόσο το έργο όσο και την τύχη του Ρήγα Βελεστινλή. Η σφαγή των προυχόντων, η καταστροφή της Χίου, οι προσπάθειες να περιληφθεί το νησί στο νέο κράτος ήταν σταθμοί στην ιστορία του νησιού στο πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, οι Χιώτες της διασποράς υποστήριζαν τον κοινό σκοπό, ίσως και χωρίς ανάλογη ανταπόκριση από τους επικεφαλής του Αγώνα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

   
Άποψη της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ».

Ανάμεσα στα κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν η νεκρική προτομή του Αδαμάντιου Κοραή, το φύλλο της Χάρτας του Ρήγα που περιλαμβάνει το νησί της Χίου, ο θηλυκωτήρας από τη ναυαρχίδα του Καπουδάν πασά Καρά Αλή, το ακρόπρωρο από το πλοίο της Μπουμπουλίνας, καθώς και άλλα κειμήλια με αναφορά σε ιστορικές οικογένειες της Χίου.

Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουλίου - 10 Σεπτεμβρίου 2021
Παράτασης έως 17/01/2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τ: 22710 72212 | www.piop.gr



Χορηγοί επικοινωνίας Επετειακού Προγράμματος «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21»