28.6.2018

Εγκαινιάστηκε η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο

Εγκαινιάστηκε η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο

Εγκαινιάστηκε η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, αποτέλεσμα σύμπραξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Αρχαιολογιό Μουσείο. Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας είναι ο τρίτος σταθμός της  περιοδεύουσας έκθεσης, η οποία ξεκίνησε από τη Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.


Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Κωνσταντίνος Στρατής
με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριος Κωνσταντίνος Στρατής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κυρία Σοφία Στάϊκου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΠΙΟΠ είναι ένας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής οργανισμός. Συνεργαζόμαστε με φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή η συνεργασία όμως με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Γιατί, για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά η δύναμη της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η αξία της συνένωσης δυνάμεων. Λέω επιβεβαιώνεται, γιατί το «εγχείρημα» πέτυχε. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μας αίσθηση. Αυτό αποδεικνύεται από την υψηλή επισκεψιμότητα που είχαν οι δύο πρώτες περιοδεύουσες εκθέσεις. Μέχρι σήμερα είχαμε 22.000 επισκέπτες σε Σπάρτη και Γιάννενα. Για να ερμηνεύσει κανείς σωστά αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να λάβει υπόψη τα μεγέθη των πόλεων όπου παρουσιάστηκαν».


Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου.

Η έκθεση καταγράφει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης. Σαράντα αρχαιότητες από τις συλλογές του κορυφαίου Μουσείου της χώρας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά, συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου. Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ όπου παρουσιάζονται. Έτσι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδείχθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας πρωταγωνίστησαν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της Τήνου καταλαμβάνει η ενότητα με τα κυκλαδικά ειδώλια, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες. Στην πλειονότητά τους απεικονίζουν γυμνές γυναικείες μορφές με διπλωμένα χέρια και ελαφρώς λυγισμένα γόνατα. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το μεγάλου μεγέθους ειδώλιο εγκυμονούσας γυναίκας αλλά και ένα βιολόσχημο, που συνιστά προγενέστερο τύπο των κυκλαδικών ειδωλίων με διπλωμένα χέρια.


Άποψη της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»
στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο.

Στην έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να θαυμάσει μαρμάρινα σκεύη, όπως μια φιάλη και ένα κωνικό ποτήρι, που εντυπωσιάζουν με την απλότητα της μορφής και την τελειότητα του σχήματος, καθώς και έναν κρατηρίσκο-καντήλα, που ονομάστηκε έτσι γιατί θύμιζε τις καντήλες των εκκλησιών.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας ΕΑΜ και ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές να λειτουργήσουν στην ελληνική περιφέρεια ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ένας ακόμη στόχος της σημαντικής αυτής συνεργασίας είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος με εκείνο του παρελθόντος, ως ένδειξη της διαχρονίας του Ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται
στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου2018 - Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: 15 Αυγούστου

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 2283031290 | www.piop.gr
 piopnews