1.6.2021

Η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Άνοιξε για το κοινό η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ», που παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Στην παρουσίαση της έκθεσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος μίλησε για την αγαστή συνεργασία των δύο φορέων, επισημαίνοντας ότι η έκθεση φέρνει στο φως πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και αναδεικνύει τη συμβολή της Ηπείρου στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano, Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

από αριστερά: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μ. Ελισάφ, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σ. Καλογιάννης στην παρουσίαση της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ, ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης, η βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μαρία Κεφάλα, ο κ. Γιώργος Κορμάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΟΠ, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων κ. Σταύρος Νικολόπουλος, η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ κ. Βίλλυ Φωτοπούλου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Άποψη της περιοδικής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Στην έκθεση του Μουσείου Αργυροτεχνίας αναδεικνύεται η πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση. Στον εμβληματικό χώρο του Ιτς Καλέ, φωτίζονται πτυχές όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η άνθηση του εμπορίου, ο δεσποτισμός του Αλή Πασά, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η έκρηξη της Επανάστασης και η συμβολή της Ηπείρου σε αυτήν, η πολιτική ωρίμαση, οι εμφύλιες διαμάχες, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας με κυβερνήτη τον Καποδίστρια. Μοναδικά εθνικά κειμήλια από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ «επιστρέφουν» στον τόπο τους. Ξεχωρίζουν φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, πορτοφόλι της κυρα-Βασιλικής, καριοφίλι του Αλή Πασά, σημαία-λάβαρο από την Ήπειρο.

Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου-29 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστά: 15 Αυγούστου

Μουσείο Αργυροτεχνίας