
Διάρκεια: 12 Φεβρουαρίου-9 Ιουνίου 2025
Ώρες: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28/2), 10:00-18:00 (από 1/3)
Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, Παρασκευή του Πάσχα (τοπική εορτή), 1η Μαΐου
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Anemon Productions, παρουσιάζουν, από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, την έκθεση φωτογραφίας Foodprint, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.
Με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή των ανθρώπων σήμερα, η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτή η διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.
Οι φωτογραφίες των Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα. Η έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου είναι μέρος ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία, την Αλβανία, το ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην ορεινή Κορινθία και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.
Με αφορμή την έκθεση, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο ταξιδεύει τον θεατή από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, φανερώνοντας τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής και αποκαλύπτοντας πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου αλλά και πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52', θα είναι διαθέσιμο για προβολή στο Μουσείο, καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη την κράτηση.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης οργανώνεται, από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 (ώρα 10:00) και καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εργαστήρι για σχολικές ομάδες Δημοτικού. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, οι μικροί μαθητές θα ανακαλύψουν τις αξίες και τα πολλαπλά οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ χρησιμοποιώντας πολύχρωμα όσπρια θα φτιάξουν εντυπωσιακά «ψηφιδωτά». Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν, με απαραίτητη την προσυνεννόηση των σχολείων με το Μουσείο.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για την προβολή και το εργαστήρι, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).
*Το Fοοdprint είναι μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Institut Athen, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενώ δημιουργήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.
Για περισσότερες πληροφορίες για το project Foodprint:
https://foodprint-project.com/
https://www.instagram.com/foodprintproject/
https://www.facebook.com/foodprintproject/
ΠΙΟΠ | Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Αγία Παρασκευή, 811 02 Λέσβος
Τ: 22530 32300 | www.piop.gr