To Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη Χίο υπήρξε καρπός γόνιμης συνεργασίας του Ιδρύματος με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Στόχος ήταν η προβολή ενός τόσο ξεχωριστού προϊόντος όπως η μαστίχα, της οποίας μάλιστα η καλλιέργεια εντάχθηκε το 2014 από την UNESCO στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Χάρη στη μαστίχα η Χίος βρισκόταν στο ειδικό καθεστώς ελέγχου και φορολογικής αντιμετώπισης κατά την περίοδο της κυριαρχίας τόσο των Γενουατών όσο και των Οθωμανών στο νησί. Άλλωστε, η καλλιέργεια του σχίνου, φυτού από το «δάκρυ» του οποίου παράγεται μαστίχα, στα χωριά της νότιας Χίου βασίζεται σε πρακτικές οι οποίες παραμένουν εν πολλοίς αδιαφοροποίητες επί αιώνες.
Ο Οδηγός αυτός φιλοδοξούμε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του επισκέπτη. Αφενός ενημερώνοντάς τον για τη διαχρονία της μαστιχοκαλλιέργειας και τις κοπιώδεις προσπάθειες που αυτή απαιτεί, και αφετέρου αναδεικνύοντας τον ρόλο της μαστίχας ως στοιχείου της πολιτιστικής ταυτότητας της Χίου.
Ο Οδηγός κυκλοφορεί και στα αγγλικά, τουρκικά.