Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
24.9.2015
27.9.2015

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου), με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα» διοργανώνοντας δράσεις που δίνουν το έναυσμα να αναστοχαστούμε σχετικά με την έννοια της ανεκτικότητας αλλά και τη μη ανοχή μας σε κάθε είδους βία.

Ειδικότερα:

 

  • Στο Ιστορικό Αρχείο

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (ώρα 21.00)

 

● Προβολή της βραβευμένης ταινίας «Οι 12 ένορκοι» του Σίντνεϊ Λιούμετ (1957,  96’).

 

Δώδεκα ένορκοι καλούνται να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία σχετικά με τη θανατική καταδίκη ενός 18χρονου αγοριού. Ένας μόνον από αυτούς θα αντιτάξει την αμφιβολία του. Αδυναμίες, προκαταλήψεις, στερεότυπα, υποκειμενικότητα και ανευθυνότητα θα αναφανούν σε μια αριστουργηματική καταγραφή της κοινωνικής πολυφωνίας. Πρόκειται για μια καθηλωτική δικαστική ιστορία, μια αλληγορία για την εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία.

 

Σάββατο 26 -  Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου  (ώρα 19:30)

 

● Θεατρική παράσταση του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου - Παιδική Σκηνή, «ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ - Ο μικρός Νεόφυτος σε περιπέτειες», για παιδιά 7-12 ετών αλλά και τους γονείς τους. Με θέατρο σιλουετών, ζωντανή μουσική, ακροβατικά και διαδραστικά παιχνίδια προσεγγίζεται το θέμα του σχολικού εκφοβισμού με χιούμορ και ευαισθησία.

Σκούρα τα πράγματα για τον μικρό Νεόφυτο! Καινούργιος στο σχολείο, θέλει να μιλήσει και κανείς δεν του απαντάει, πάει να τραγουδήσει και δεν μπορεί να αρθρώσει νότα, λατρεύει τον χορό και δεν τολμάει να κάνει βήμα! Μέχρι που εμφανίζεται στη ζωή του ο μικρός Τρύφωνας Ραβιόλι. Έχοντας στο πλευρό του για σύμμαχο τον νέο του φίλο μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια, μέσα από θάλασσες και κάστρα, εμπόδια και ανέλπιστες συμμαχίες, για να συναντήσει τον ατρόμητο Άρχοντα του Θάρρους!

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ντίνα Σταματοπούλου – Σκηνικά-κοστούμια: Μάριος Ράμμος – Πρωτότυπη μουσική: Πλάτων Τσαμαδός – Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Γοζαδίνου  – Artwork: Παναγιώτης Σπούλος – Ερμηνείες: Γιώργος Αλεβυζάκης, Δανάη Επιθυμιάδη, Σταύρος Δάλκος, Αναστασία Ευστρατιάδη

 

● Παράλληλη θεματική ξενάγηση ενηλίκων στον χώρο, το έργο και το περιεχόμενο του Ιστορικού Αρχείου.  

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (τηλ.: 210 3418011, 9:00 - 17:00).

 

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

 

 

 

  • Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Στυμφαλίας, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Καλλιάνων διοργανώνονται δράσεις που αφορούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ενδοσχολική βία.

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (11:00-13:30) θα πραγματοποιηθεί ομιλία- συζήτηση για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατασκευή banner με θέμα το bullying, το οποίο θα παραμείνει αναρτημένο στο Μουσείο, ως αφορμή προβληματισμού, το τριήμερο των ΕΗΠΚ.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (11:00-13:30) θα προβληθούν οι πολυβραβευμένες ταινίες του Αλμπέρ Λαμορίς «Το άσπρο άλογο» και «Το κόκκινο μπαλόνι». Μετά τις προβολές, θα διεξαχθεί εργαστήρι για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

 

  • Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Δημητσάνα)

Παρουσίαση του κ. Γιάννη Πετσέλη (ηλεκτρονικός-ραδιοηλεκτρολόγος), με τίτλο «Κινητό και Διαδίκτυο: Νέα μέσα επικοινωνίας, νέα μέσα άσκησης βίας;». Ο κ. Πετσέλης, κατόπιν σχετικής άδειας από το Υπουργείο Παιδείας, επισκέπτεται σχολεία της Αρκαδίας και ενημερώνει τους μαθητές για τους κινδύνους και τη σωστή χρήση των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (11:30) μόνο για σχολικές ομάδες, και θα επαναληφθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (18:00) για το ευρύτερο κοινό.

 

 

  • Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος)

Η κ. Αγγελική Ζαχαριά (ψυχοπαιδαγωγός-σύμβουλος ψυχικής υγείας) και η κ. Κωνσταντίνα Ισαριώτη (εκπαιδευτικός-εκπαιδεύτρια ενηλίκων) θα συντονίσουν, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου (17:30-19:30), στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Τήνου, ειδικά σχεδιασμένο βιωματικό εργαστήρι για δασκάλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τήνο. Αξιοποιώντας τη διεργασία της ομάδας, θα επεξεργαστούν θέματα διαφορετικότητας, πολυφωνίας και πολυπολιτισμικότητας.

Επιπροσθέτως, οι δύο συντονίστριες του εργαστηρίου θα υποδεχθούν στο Μουσείο, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (09:00-13:00), τους μαθητές της Ε΄ τάξης όλων των δημοτικών σχολείων του νησιού. Μέσω βιωματικών δράσεων και παιχνιδιών, τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν στο θέμα του σεβασμού της διαφορετικότητας, αναφορικά με τον εαυτόν τους αλλά και τους άλλους. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την έγκριση της σχολικής συμβούλου της 2ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, κ. Ειρήνης Τσαβαλά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

  • Στο Μουσείο Μετάξης (Σουφλί)

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (10:30) θα δοθεί η θεατρική παράσταση του λαϊκού παραμυθιού «Ο χρυσοπράσινος αετός», που ανήκει στη συλλογή ελληνικών παραμυθιών του περιώνυμου λαογράφου Γεωργίου Α. Μέγα. Τη θεατρική απόδοση του κειμένου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Εύα Νέδου και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Ντεληθέου και Κλήμης Εμπέογλου. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 2-15 ετών.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

  • Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος)

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (11:00-13:00) θα φιλοξενηθεί εργαστήρι κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων για ενήλικες. Το εργαστήρι περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση με την τεχνική του πολυμερικού πηλού.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

  • Με αφορμή τον εορτασμό των ΕΗΠΚ, από τις 25-27 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες όλων των μουσείων του Δικτύου του ΠΙΟΠ, θα έχουν έκπτωση 20% στα είδη των πωλητηρίων τους.
  • Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος σε όλα τα μουσεία του ΠΙΟΠ θα είναι δωρεάν.